Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord. Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan gerust contact op.

Ben ik een jonge mantelzorger?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren (6 t/m 24 jaar) die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is, een psychische aandoening heeft, met een verslaving kampt of in de gevangenis verblijft. Dit kan een ouder, broer of zus zijn.

Wat is een brus?

Heb jij een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving? Dan ben jij een brus. Het woord brus komt van de woorden broer en zus. Als brus maak je deel uit van een gezin waarbij het er thuis net even wat anders aan toe gaat. Dit kan zijn omdat je broer of zus meer aandacht en zorg nodig heeft dan jou. Omdat je als brus soms ook een handje mee moet helpen of juist geduldig moet zijn, worden brussen ook wel ‘jonge mantelzorgers’ genoemd. De dingen kunnen bij jou thuis soms net even wat anders gaan dan bij een vriend of vriendin. Dat kan best meevallen, maar soms ook niet! En denk je nou.. Daar wil ik meer van weten of daar wil ik wel iets mee. Stuur dan een berichtje via de contactpagina! 

Bij ons ben je welkom! Wist je dat we ook een brussengroep hebben? Kijk snel op onze nieuwspagina!

 

Wat kan de jonge mantelzorgconsulent voor mij betekenen?

De jonge mantelzorgconsulent is er voor jou en het netwerk rondom jou heen. Ze kan bij je op huisbezoek komen als je daar zelf om vraagt, maar het kan ook zijn dat je doorverwezen wordt naar haar door je huisarts, je leraar of door de trainer van de sportvereniging. Samen met jou kijkt zij naar jouw situatie en bedenkt ze met jou de vervolgstap die bij jou past.

 

Onderwijsinstellingen kunnen deze negatieve effecten helpen te verminderen door in te zetten op bewustwording onder docenten én studenten, goede signalering en monitoring, duidelijk gecommuniceerde ondersteuningsmogelijkheden en meer flexibiliteit in het onderwijs. Dan vormen zij een mantelzorgvriendelijke opleiding waarin studenten goed kunnen functioneren (SCP, 2019)

 

Woont de zorgvrager van uw leerling in de gemeente Gilze en Rijen, dan kunt u voor meer informatie de jonge mantelzorgconsulent contacten.

Hoe meld ik mij aan voor activiteiten?

Als er activiteiten georganiseerd worden door het Lokaal Steunpunt Mantelzorg, dan kun je je aanmelden via de contactgegevens van Jeanine. 

Deze zijn op deze website te vinden. Daarnaast kun je je ook via de pagina 'nieuws' aanmelden wanneer je op 'inschrijven' klikt bij de desbetreffende activiteit.

 

Je kan aan activiteiten voor JMZ'ers deelnemen als:

- je jonge mantelzorger bent;

- de zorgvrager in de gemeente Gilze en Rijen woont;

- je tussen de 6 en 24 jaar bent (of anders aangegeven bij de activiteit).

 

Waarom is het van belang dat jonge mantelzorgers op tijd in beeld zijn?

Er kunnen veel problemen op lange termijn worden voorkomen als op tijd gezien wordt dat jij een JMZ’er bent . De situatie waarin jij en je omgeving zitten wordt zo vanzelfsprekend dat het soms lastig is om hier een goede balans in te vinden. Hierdoor kan het bezig zijn met school, een (bij)baan, een sociaal leven en andere leuke en belangrijke dingen steeds lastiger worden. Dit kan dan ervoor zorgen dat jij er zelf onder gaat lijden. Daarom is het goed om op tijd ondersteuning te zoeken zodat jij, jullie, ontlast worden.

Waar herken ik jonge mantelzorgers aan?

Jonge mantelzorgers hebben vaak taken en verantwoordelijkheden die niet passend zijn bij de leeftijd en de ontwikkeling van de jeugdigen. Vaak zijn zij overmatig behulpzaam en sociaal en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Typisch is ook dat de jonge mantelzorgers zichzelf met regelmaat wegcijferen in het gezin of andere situaties en minder snel voor zichzelf kiezen.

 

Uit onderzoeken blijkt dat deze jeugdigen zich regelmatig schamen voor hun thuissituatie en meer psychische en emotionele problemen voelen. Ze hebben vaker met verlieservaringen en teleurstellingen te maken en passen zich hiernaar aan. Tevens ervaren ze meer problemen dan andere jeugdigen, zijn zij vaker oververmoeid en hebben de neiging de ouderrol op zich te nemen in het gezin.

 

Steeds vaker blijkt ook dat jeugdigen die jonge mantelzorgers zijn minder tijd hebben voor vrienden, sport of huiswerk. Ze kunnen zich ook vaak moeilijk concentreren tijdens hun studie of op school.

Ik (her)ken jonge mantelzorgers, maar hoe stuur ik ze door?

Als je jeugdigen tussen de 6 en 24 jaar kent die opgroeien in een zorgsituatie, waarbij de zorgvrager in de gemeente Gilze en Rijen woont, dan kun je contact opnemen met de jonge mantelzorgconsulent. Dit kan via de mail, app of telefonisch. Je kunt ook het contactformulier op de website invullen. Daarnaast zijn er op verschillende plaatsen in de gemeente flyers en kaarten te vinden met de gegevens van de jonge mantelzorgconsulent en uitleg over het project. Deze kun je ook meegeven aan de jonge mantelzorger.

Een leerling van mij is jonge mantelzorger. Wat vraagt dit van mij als docent en wat vraagt het van de leerling?

De combinatie studie en mantelzorg vraagt nogal wat van studenten. Het vereist dat je als student om kan gaan met de dynamiek en druk die de zorgsituatie vraagt, maar ook dat je ‘bij’ blijft in je studie. Vaardigheden die hierbij nodig zijn, zijn onder meer het bepalen van grenzen, hulp organiseren en creatieve oplossingen zoeken voor problemen die optreden. De ervaren druk om zo efficiënt mogelijk te studeren onderstreept het belang van een goede combinatie van studie en mantelzorg. Want als studenten slechte cijfers halen, studievertraging oplopen, een burn-out krijgen of zelfs stoppen met studeren, dan betalen niet alleen de studenten zelf, maar ook de onderwijsinstelling en de samenleving de prijs.’

Ik ben een (sport)trainer of leidinggevende van een jonge mantelzorger. Kan ik bij jullie terecht?

Iedereen die jonge mantelzorger is of die in zijn omgeving jonge mantelzorgers kent, kan bij de jonge mantelzorgconsulent van Gilze en Rijen terecht. Zij is er voor iedereen uit de gemeente die meer informatie over dit onderwerp wilt of hulp bij zijn of haar situatie. Ook een trainer, coach, leidinggevende of docent kan dus bij de jonge mantelzorgconsulent terecht met vragen over mantelzorg.

Ik ben een volwassen mantelzorger, waar kan ik terecht?

Iedere volwassene (25+) die voor langere tijd meer dan 8 uur per week voor een naaste zorgt kan zich eenvoudig en zonder kosten inschrijven bij het Lokaal Steunpunt Mantelzorg Gilze en Rijen (LSM). Via een intake door een van de professionele LSM-consulentes krijgt u een duidelijk beeld van wat u zoal kunt verwachten. Tevens kunnen zij adviezen geven of u verwijzen en op weg helpen in het voor velen complexe aanbod aan hulp en voorzieningen. Het doel van het LSM is het begeleiden van mantelzorgers, verlenen van respijtzorg* door onze vrijwilligers en het organiseren van thematische en ontspannende lotgenotencontacten

 

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van het LSM of vraag de jonge mantelzorgconsulente om meer informatie over het Lokaal Steunpunt Mantelzorg.